Wegańskie curry z dynią i ciecierzycą

Obiad, Przepisy

Nie ma to jak pełna miska rozgrzewającego curry, zwłaszcza w ponury i chłodny dzień. Gwarantowana poprawa nastroju i zapokojenie głodu, a także kubków smakowych. Rozpływająca się w ustach i lekko słodkawa dynia nadaje całości delikatności, do tego chrupiąca ciecierzyca, kremowe mleczko kokosowe – czego chcieć więcej ? 😉

Przepis nie jest trudny, choć zajmuje trochę czasu. Uważamy jednak, że czasami warto być cierpliwym, zwłaszcza jeżeli chodzi o kuchnię i gotowanie. Aby moc w pełni cieszyć się smakiem oraz pysznymi daniami, niekiedy musimy poświęcić na to chwilę lub dwie.

 

SKŁADNIKI

(na jedną porcję)

50g ciecierzycy,

100g dyni,

100ml mleka kokosowego,

30g czerwonej cebuli,

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry,

0,5 łyżeczki garam masala,

0,5 łyżeczki kuminu,

0,5 łyżeczki imbiru,

0,5 łyżeczki kurkumy

olej kokosowy

do podania: ugotowany ryż, posiekane nerkowce

*Nasz przepis podałyśmy z ilością składników dla jednej osoby, jeżeli chcecie jednak zwiększyć porcję, wystarczy, że proporcjonalnie zwiększycie ilości.

Na początku płuczemy moczoną przez noc ciecierzycę i gotujemy przez około 45 minut.

W trakcie gotowania ciecierzycy na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Gdy cebula wraz z dynią lekko się zarumienią dodajemy przyprawy i czosnek, dalej smażymy, Następnie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do czasu aż dynia zmięknie. Przyprawiamy do smaku i dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Całość mieszamy i podgrzewamy.

Gotowe cury podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy orzechami nerkowca.

Życzymy smacznego !

Dodaj komentarz