Nie ma to jak pełna miska rozgrzewającego curry, zwłaszcza w ponury i chłodny dzień. Gwarantowana poprawa nastroju i zapokojenie głodu, a także kubków smakowych. Rozpływająca się w ustach i lekko słodkawa dynia nadaje całości delikatności, do tego chrupiąca ciecierzyca, kremowe mleczko kokosowe – czego chcieć więcej ? 😉
Przepis nie jest trudny, choć zajmuje trochę czasu. Uważamy jednak, że czasami warto być cierpliwym, zwłaszcza jeżeli chodzi o kuchnię i gotowanie. Aby moc w pełni cieszyć się smakiem oraz pysznymi daniami, niekiedy musimy poświęcić na to chwilę lub dwie.
SKŁADNIKI
(na jedną porcję)
50g ciecierzycy,
100g dyni,
100ml mleka kokosowego,
30g czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry,
0,5 łyżeczki garam masala,
0,5 łyżeczki kuminu,
0,5 łyżeczki imbiru,
0,5 łyżeczki kurkumy
olej kokosowy
do podania: ugotowany ryż, posiekane nerkowce
*Nasz przepis podałyśmy z ilością składników dla jednej osoby, jeżeli chcecie jednak zwiększyć porcję, wystarczy, że proporcjonalnie zwiększycie ilości.
Na początku płuczemy moczoną przez noc ciecierzycę i gotujemy przez około 45 minut.
W trakcie gotowania ciecierzycy na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę dynię. Gdy cebula wraz z dynią lekko się zarumienią dodajemy przyprawy i czosnek, dalej smażymy, Następnie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do czasu aż dynia zmięknie. Przyprawiamy do smaku i dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Całość mieszamy i podgrzewamy.
Gotowe cury podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy orzechami nerkowca.
Życzymy smacznego !